Positief Gezond

De Heulenaar - Praktijk voor alternatieve geneeskunde

Vergoeding meestal via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Medicijnen en voeding

Er bestaat een wisselwerking tussen geneesmiddelen en voeding. Medicijngebruik is door deze interactie altijd van invloed op de voedingsconditie van de gebruiker. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar er kunnen zich situaties voordoen die ongunstig zijn voor de voedingsconditie en daardoor ook een negatief effect hebben op de gezondheid van de medicijngebruiker.

Voedingssupplementen als Sint Janskruid, vitamine K en Ginkgo biloba hebben bijvoorbeeld een interactie met antistollingmiddelen, zij verminderen de werking ervan, dat is inmiddels algemeen bekend.

Minder bekend is dat bepaalde medicijnen ongunstige interacties hebben met voedingsmiddelen, waardoor zij een ongunstige uitwerking hebben op de voedingsstatus van de medicijngebruiker. Het is dan ook goed om je voor te laten lichten over de effecten van chronisch gebruik van bepaalde medicijnen op je voedingsconditie zodat er geen tekorten aan essentiële voedingsstoffen in het lichaam ontstaan.

Het is al tientallen jaren bekend dat er interacties optreden tussen geneesmiddelen en voeding. Een geneesmiddel kan invloed hebben op de voedingsstatus van de medicijngebruiker door beïnvloeding van de eetlust of door beïnvloeding van opname, transport, stofwisseling of uitscheiding van voedingsstoffen. Chronisch medicijngebruik leidt niet zelden tot tekorten van essentiële nutriënten, wat de gezondheid zeker niet ten goede komt. Daarbij kunnen bepaalde medicijnen de spiegel van door het lichaam aangemaakte essentiële verbindingen als co-enzym Q10 - nodig voor de energieproductie, melatonine - nodig voor rust en herstel tijdens de nachtrust, en L-carnitine - speelt een belangrijke rol bij de vetverbranding en de opname van koolhydraten door het lichaam, ernstig verlagen.

Vooral mensen met een niet-optimale voedingsstatus hebben snel voedingstekorten door medicijngebruik. Het is dan ook verstandig om bij chronisch medicijngebruik regelmatig je voedingsstatus te laten meten en je medicijngebruik en je voedingsgewoonten door te nemen met een orthomoleculair specialist.

Als een medicijn niet het beoogde effect heeft is het goed om na te gaan of dit te maken heeft met de voedingsstatus. Als de voedingstoestand van een patient achteruit gaat, is het belangrijk dit te signaleren en maatregelen te treffen om deze te verbeteren. Daarnaast kan het nodig zijn de dosis van het medicijn aan te passen. Medicijnen kunnen invloed hebben op de voedselinname en de manier waarop het lichaam voedingsstoffen opneemt, omzet, benut en uitscheidt, ze kunnen leiden tot:


Een door medicijnen geïnduceerd tekort aan voedingsstoffen komt vaker voor dan algemeen wordt aangenomen. Medicijnen zorgen meestal via verschillende mechanismen voor een verlaging van de voedingsstatus. Vooral ouderen lopen een risico, zij hebben over het algemeen genomen een lagere energiebehoefte waardoor zij minder eten, naarmate men ouder wordt worden nutrienten bovendien slechter opgenomen, en ze gebruiken vaak meerdere medicijnen jaren achtereen, waardoor de kans op significante tekorten aan essentiële nutriënten aanzienlijk is.

Ook kinderen zijn gevoelig voor nutriententekorten, zij gebruiken niet altijd een volwaardige voeding en zij zijn bovendien in de groei waardoor zij extra bouwstoffen nodig hebben.

De voedingsstatus van chronisch zieken kan zeer te wensen overlaten door ziektegerelateerde factoren als: gebrek aan eetlust, malabsorptie, toegenomen behoefte aan voedingsstoffen, toegenomen verlies aan nutrienten en chronisch medicijngebruik.

Een goede multi kan naast een geneesmiddel worden aanbevolen om tekorten te voorkomen of te verhelpen en ziekteherstel te bevorderen. Een goede multi bestaat niet alleen uit natuurlijke vitaminen, mineralen en biostoffen maar is bovendien afgestemd op de conditie van de gebruiker. Een orthomoleculair specialist kan hierbij adviseren.


Voedingssupplementen kunnen de werking van een geneesmiddel versterken en aanvullen, waardoor mogelijk kan worden volstaan met een lagere, minder belastende dosis van het medicijn. Ook kunnen voedingssupplementen ingezet worden om bijwerkingen van medicijnen tegen te gaan.