Positief Gezond

De Heulenaar - Praktijk voor alternatieve geneeskunde

Vergoeding meestal via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Structurele Integratie volgens dr. Ida Rolf

Bij de Akademie voor massage en beweging volgde ik de opleiding structurele integratie volgens Ida Rolf. Dit als een verdieping op de eerder gevolgde opleidingen Myoskeletal Alignment van Erik Dalton en Craniosacraal Therapie volgens Upledger. Omdat ik er van overtuigd ben dat ons fasciale lichaam zeer nauw verbonden is met ons energetisch lichaam, het is niet voor niets dat de meridianen zich in de fascia bevinden, combineer ik deze vorm van therapie met NES Provision. Ik denk dat het blijvend herstellen en herstructureren van de fascia alleen mogelijk is als ook ons energetisch lichaam in balans is.

Structurele integratie (ook wel structureel lichaamswerk genoemd) is een holistische en integrale vorm van lichaamswerk die ontworpen is door biochemicus dr. Ida Rolf. Dit werk kan de structuur van je lichaam, je houding en de bewegingsvrijheid van je lichaam sterk verbeteren. Ida Rolf gaf zelf de naam Structurele Integratie aan haar werk. De meeste mensen noemen deze vorm van lichaamswerk echter Rolfing.
Alle vormen van structureel lichaamswerk, zoals bijvoorbeeld myosceletal alignment, die naderhand zijn ontwikkeld, zijn afgeleid van Rolfing.

Door het manipuleren van spierfascia en bewegingseducatie kunnen opgebouwde spanningen en pijn opgeheven worden. Miljoenen mensen hebben al baat gehad van behandelingen met Structurele Integratie, zowel mannen als vrouwen, van alle leeftijden.

Indicaties voor structurele integratie zijn:

De uitwerking van structurele integratie is vaak niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel, diepgaand en transformerend.

De effecten van structurele integratie zijn:

Structurele Integratie bevordert:

Je zult niet alleen beter zijn gaan ademen, een betere houding en coördinatie hebben gekregen, maar ook een algeheel gevoel van welzijn ervaren. Vaak gaat dit gepaard met een sterker bewustzijn en een betere energiehuishouding. Structurele Integratie is geschikt voor iedereen. Vooral mensen die een inspannend leven leiden, zowel mentaal als fysiek, hebben baat bij deze vorm van lichaamswerk. Sporters, dansers, yoga­ en meditatie­beoefenaars, muzikanten, acteurs zakenmensen en alle mensen die met pijn en stress kampen hebben al baat gehad bij de behandeling; niet alleen bij het wegnemen van pijn en stress, maar ook bij het beter functioneren in hun professionele en dagelijkse activiteiten. Ook is Rolfing geschikt voor kinderen. Een holistische en integrale benadering is belangrijk doordat rug­ en andere klachten veel verschillende oorzaken kunnen hebben.

Structurele integratie wordt vooral aanbevolen bij:

Terug

M.A.T. ontworpen door `rolfer`Erik Dalton is een vergelijkbare therapie.

Oprah Winfrey is zeer geïnteresseerd in “Rolfing”.
In deze videoclip wordt dr. Oz tijdens de Oprah Winfrey show “gerolfd”. Hij ontvangt de `friend for life´behandeling.

Gedurende het  structurele integratieprotocol volgens Rolf wordt het lichaam in een reeks van 10 sessies (hooguit 2 per week) op gestructureerde wijze verkend op spanningen en contracties in de spieren en het bindweefsel van je lichaam. Vervolgens worden er technieken toegepast die de weefsels van de spieren en fascia (bindweefsels) weer verlengen of juist verkorten waardoor het lichaam als het ware opnieuw wordt uitgelijnd waardoor het beter in balans komt.

Na deze tien sessies zal het lichaam zichtbare en voelbare verbeteringen hebben ondergaan:

Sessie 10 - hier wordt de structurele integratie afgerond

Er kan ook gekozen worden voor het korte protocol dat uit 3 behandelingen en 3 NES-scans bestaat.

Oefeningen en bewegingen

Naast de lichaamsbehandeling wordt er ook aandacht besteed aan het aanleren van oefeningen en bewegingen die toegespitst zijn op de specifieke individuele situatie van de cliënt. Het verbeteren van de beweeglijkheid en op de juiste manier leren bewegen dragen immers in hoge mate bij aan het genezingsproces. Door eenvoudige bewegingsoefeningen worden specifieke gebieden aangesproken en wordt de algehele waarneming gestimuleerd, waardoor waarneming en coördinatie verbeteren. Structurele integratie stemt de structuur en functies van het menselijk lichaam beter op elkaar af waardoor het beter kan bewegen in de zwaartekracht.

Het protocol begint met een intake die bestaat uit anamnese en een NES-scan gevolgd door een korte verkenning van de oppervlakkige fascie van het hele lichaam, de zogenaamde "bodystocking. Daarna volgen nog 9 of 10 sessies. Tarieven en vergoedingen voor het protocol hangen af van de zorgverzekeraar en de zorgverzekering. Behandelingen worden meestal vergoed via de aanvullende verzekering..